Røros står på UNESCO sin liste over steder av betydning for vår felles historie.
Her kan du lese om hvilke norske steder som står på lista.
Bakgrunnen for at Røros er på lista byens og områdets historie med Røros Kobberverk.
Røros er en av svært få gruvebyer i verden som har oppnådd en slik status. Slagghaugene rundt byen gjør den lett gjenkjennelig på avstand. Også den majestetiske kirka, “Bergstadens Ziir”, er et landemerke man ser nesten uansett hvor i byen man er og også når man kommer til byen, fra sør, nord, øst og vest.
Her kan du lese mer om Røros og hvorfor byen og områdene rundt er på UNESCOs verdensarvliste.Aldri før har et VM i hundkjøring vært arrangert på en slik historisk grunn. Dette gir alle som kommer til Røros for å oppleve VM muligheter for store opplevelser også utenom konkurransene.
Historien om Røros starter i året 1644. Da ble det oppdaget rike kobberforekomster i fjellet, og bergverksdrifta skulle komme til å prege fjellsamfunnet fra da og til nå. Å gå rundt i Røros er som å gå i en levende historiebok. Her er historie og nåtid vevd i hverandre.
Vi siterer fra https://verdensarvenroros.no/:
“333 års bergverksdrift på Rørosvidda skapte rikdom for eierne og staten, et levebrød for arbeiderne og et verdenskulturminne for ettertida. I 1980 ble bergstaden Røros for første gang skrevet inn på verdensarvlista, og i 2010 ble verdensarvområdet utvidet til også å omfatte deler av det gamle privilegieområdet Cirumferencen.”
Kommunen er nærmere to tusen kvadratkilometer. Røros er også den største sørsamiske kommunen i landet. Rundt Røros er det rikelig med villmark og byen er et flott utgangspunkt for turer i Femundsmarka.
Du kan lese mer om Røros kommune her.