Hundevelferd øverst  på agendaen for VM 2025

Hundevelferd øverst på agendaen for VM 2025

Å sikre god hundevelferd er viktig i all hundesport, så vel i hverdagens trening og hundehold som i konkurranser. Norges Hundekjørerforbund (NHF) kjører jevnlig kurs og opplæring i emnet for både nye og etablerte hundekjørere og NHFs Etikk og samfunnskomité følger med og gir innspill til arbeidet med hundevelferd.

For alle konkurranser med hund i Norge gjelder “Forskrift om velferd for hest og hund i konkurranser”
og selvsagt Lov om dyrevelferd.

Lover og forskrifter skal respekteres, men hundevelferd handler om mer enn det, det handler om den enkelte hundekjøreres holdninger og praksis både i hverdagen med hund og i konkurranser. Løpene har også et ansvar å legge til rette for god hundevelferd.

Kort om hundevelferd i VMs langdistanseklasser

  • Alle hundene som skal delta F650 eller F450 er sjekket av veterinær før løpet. Ved innsjekking skal det leveres dokumentasjon på at en presjekk av hundene er gjennomført, eller den gjennomføres på Røros. Denne sjekken skal ikke være eldre enn 14 dager. I juniorklassen sjekkes hundene av veterinær før start.
  • Alle deltagende hunder er vaksinert med obligatoriske vaksiner. Dette blir sjekket ved registrering. Hunder uten obligatoriske vaksiner får ikke delta.
  • Alle hunder har en veterinærbok som brukes under løpet. Her føres alt inn av veterinærer på sjekkpunktene, enten det er rapport fra obligatorisk veterinærkontroll eller det er andre momenter veterinærene bemerker.
  • Obligatorisk hvile
    Det er regler for obligatorisk hvile bestemt av løpet. Denne kan tas på gitte steder angitt i regelverket. I tillegg tar kjørerne ut så mye hvile de mener er nødvendig for å sikre sine hunders velferd.
  • Tilrettelagte sjekkpunkter.
    På alle sjekkpunkter i langdistanseklassene er det lagt til rette med halm og vann som skal gjøre det enkelt for kjørerne å gi hundene nødvendig hvile og mat. Hundene får eventuelt dekken og tepper av kjøreren om værforholdene tilsier det.
  • Obligatorisk veterinærkontroll
    I F650 og F450 er det obligatorisk veterinærkontroll under løpet. Kjørere er pålagt å ta syke eller skadede/halte ut av løpet. I tillegg må man ha et visst antall hunder med i mål. Har man færre hunder enn reglene for løpet sier må man avslutte løpet. Hunder som tas ut av løpet, sjekkes av veterinær og tas hånd om av handlere.
  • Veterinærkorps og dyrevelferdskontrollører (DVK) er en integrert del av løpene.
    Et stort internasjonalt veterinærkorps følger Femundløpet og alle klasser i langdistanse. De er tilstede ved start, på sjekkpunkter og ved mål. Deres oppgave er å bidra til å sikre hundevelferden.

Kort om hundevelferd i slede sprint/mellomdistanse og nordisk

  • Alle hunder sjekkes av konkurransens veterinærer før start.
    Dette gjøres på stedet av de som er oppnevnt som veterinærer for konkurransen. For VM 2025 er det IFSS sin sjefsveterinær som er ansvarlig for organisering av dette. Veterinærkorps og dyrevelferdskontrollører (DVK) er også for disse grenene en integrert del av konkurransene.
  • Alle deltagende hunder er vaksinert med obligatoriske vaksiner. Dette blir sjekket ved registrering. Hunder uten obligatoriske vaksiner får ikke delta.
  • Temperaturer
    I disse grenene er det særskilt viktig å ta hensyn til temperatur. Hundene i disse konkurransene løper svært fort. Er det for kaldt må det tas hensyn til det faktum at disse hundene har tynnere pels enn langdistansehunder og puster inn mye kald luft. Derfor finnes det også temperaturgrenser for enkelte av disiplinene. Er det for varmt kan hundene bli overopphetet, så også ved høye temperaturer må det tas hensyn. Tidspunktene for konkurransene kan måtte justeres av hensyn til temperaturen dagen konkurransen skal gjennomføres.
  • Løype- og sporkvalitet
    I disse grenene hvor farten er svært høy er kvaliteten på løypene og sporene av stor betydning. Ikke bare for en spennende konkurranse, men helt avgjørende for å skape gode forhold for hundene.

Deltagerne vil sine hunder vel – de er deres beste venner og konkurransepartnere. Hundevelferden er derfor førsteprioritet for alle som driver med hundekjøring, uavhengig av gren.

Sammen skaper vi et VM 2025 der hundevelferd står øverst på agendaen.